Почетна Новости Линкови Контакт E-Mail

  За МАНД
Историјат на МАНД
Статут
Претседателство
Одбори
 
Членови
Именик
Зачленување
 
Активности
Истражувања
Изложби
Промоции
Симпозиуми
Предавања
Екскурзии
 
Редакција
Редакција на MAA
Известувања
Macedonia Acta
Archaoelogica
Информатор
Новости

прва | предходна | следна | последна
новости 51 до 60 од 64

8.03.2010. - Проекти од областа на Археолошките Истражувања одобрени од Мин. за култура на Р. Македонија за 2010 година

НУ Музеј на Македонија

Голем Град, Преспанско езеро
Акропола и субурбиум на градот Моробисдон, с. Мородвис, Кочани
Градиште, с. Бразда, Скопје...
 
 
26.02.2010. - Дополнување на веб странцита на МАНД

Во тек е обновување на web страната на МАНД (www.mand.org.mk) и се внесуваат податоци за секој член на здружението.
Од Вас бараме:
-кратка биографија 
-библиографија, поделена на а) монографии и б) зборници и списанија (заради подобра прегледност)...
 
 
28.01.2010. - Музјска ноќ - Музеј на теракота - Виница

Музеј на теракота-Виница ве поканува да присуствувате на првата МУЗЕЈСКА НОЌ во Виница која ќе се одржи на 31.01.2010. со следнава програма:

- ПРОЕКЦИЈА НА ДОКУМЕНТАРНИОТ ФИЛМ ,,ТЕРАКОТНИ ИКОНИ,, ВО РЕЖИЈА НА СКЕНДЕР КУЛИ...
 
 
26.12.2009. - Археолошка изложба со резултатите од ископувањата од 2009 година

Во Музејот на Македонија е отворена изложбата од поголемите археолошките ископувања од 2009 година од 18 локалитети финансирани од Владата на Република Македонија, меѓу кои се: Исар, Марвинци (Валандово), Скопската тврдина - Кале (Скопје), Хераклеа (Битола), Стоби (Градско), Стибера (Прилеп), Скупи (Скопје)...
 
 
31.10.2009. - Промоција на книгата: "Неолитските заедници во Република Македонија"

17. 11. 2009. Промоција на книгата: ‛Неолитските заедници во Република Македонија‛.
Авторите: Гоце Наумов, Љубо Фиданоски, Игор Толевски и Анета Ивковска ве покануваат на промоција на книгата: ‛Неолитските заедници во Република Македонија‛...
 
 
27.07.2009. - Macedoniae Acta Archaeologica br.19

Драги колеги,
Ве известуваме дека се обезбедени средства за печатење на нашето списание Macedoniae Acta Archaeologica бр.19. Право на учество имаат членовите на друштвото кои имаа пријавено реферат на XIX Симпозиум одржан во Делчево, во 2006 година...
 
 
01.01.2009. - Список на проекти од областа на Археолошките Истражувања одобрени од Минстерството за култура на Република Македонија

Список на проекти од областа на Археолошките Истражувања одобрени од Минстерството за култура на Република Македонија...
 
 
26.12.2008. - Од археолошкото богатство на кочанско

Автор на изложбата и фотографии е Илинка Атанасова, музејски оддел, Библиотека „Искра‛- Кочани
Музејскиот оддел, Библиотека „Искра‛ Кочани ја постави својата изложба на плакати „Од Археолошкото богатство на кочанско‛ во просториите на Музеј „Теракота‛ во Виница...
 
 
14.12.2008. - Вучедол – мит што оптојува

Локалитетот Вучедол и културата која го добила името по него секако е своеводенфеномен меѓу појавите кои ги одбележиле праисториските периоди не само во Хрватска,туку и во Европа. Интересот за вучедолската култура која изникнала на просторите на источна Славонија и Срем,но од матичното подрачје во подоцнежните фази се ширела во средноевропските подрачја, не е од понов датум...
 
 
13.12.2008. - Изложба Праиториските дами од Македонија

Музејот на Македонија со својата патувачка изложба "Праиториските дами од Македонија" е поставена во Библиотеката во Кочани.
Автор на изложбата е Ирена Колистркоска Настева (Музејот на Македонија)...
 
 
прва | предходна | следна | последна
новости 51 до 60 од 64

 
© MAND 2005. All rights reserved. Powered by creative workshop