Почетна Новости Линкови Контакт E-Mail

  За МАНД
Историјат на МАНД
Статут
Претседателство
Одбори
 
Членови
Именик
Зачленување
 
Активности
Ископувања
Изложби
Промоции
Симпозиуми
Предавања
Екскурзии
 
Редакција
Редакција на MAA
Известувања
Macedonia Acta
Archaoelogica
Информатор
Предавања
   
25.05.2011. - Жидовар - Повеќеслојна предисториска населба

ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ
и
ИНСТИТУТОТ ЗА ИСТОРИЈА НА УМЕТНОСТ И АРХЕОЛОГИЈА

ве покануваат на предавањето на:

М-р Драган Јовановиќ (Градски Музеј - Вршац)

ЖИДОВАР
ПОВЕЌЕСЛОЈНА ПРЕДИСТОРИСКА НАСЕЛБА

Предавањето ќе се одржи на 26.05.2011 (четврток) во електронската училница со почеток во 13 часот.

Жидовар е археолошки локалитет во регионот на јужен Банат, близу селото Орешац. Карактеристичен е по мноштвото културни слоеви кои се датираат во предисторијата, а особено е познат како келтски опидум формиран во една од фазите на локалитетот. Во Жидовар се пронајдени бројни метални и керамички артефакти од кои значително се истакнува оставата со сребрен накит датирана во железното време. Предавањето ќе се фокусира на сите важни аспекти од животот на населбата и нејзината клучна улога во разбирањето на подоцнежните предисториски култури.
 

 
© MAND 2005. All rights reserved. Powered by creative workshop