Почетна Новости Линкови Контакт E-Mail

  За МАНД
Историјат на МАНД
Статут
Претседателство
Одбори
 
Членови
Именик
Зачленување
 
Активности
Истражувања
Изложби
Промоции
Симпозиуми
Предавања
Екскурзии
 
Редакција
Редакција на MAA
Известувања
Macedonia Acta
Archaoelogica
Информатор

Археолозите од Македонија се здружени во МАНД заради остварување на поширок заеднички интерес, а посебни цели и задачи се:

- унапредување на научно-истражувачката работа;
- презентација на резултатите од археолошките истражувања од интерес на афирмацијата на археолошкото наследство и културната историја на Македонија;
- укажување помош во стручното оспособување на членството;
- водење грижа за состојбите на археолошките наоѓалишта и нивната физичка заштита;
- водење грижа за заштитата на археолошките предмети во збирките на Музеите и Збирките, чувањето, презентацијата и др.

Последни новости

01.03.2018. - Известување од Претседателството на МАНД

Почитувани колеги, членови на МАНД,

На состанок на Претседателството, оддржан во НУ Археолошки Музеј на Македонија на ден 01.03.2018 година, беше одлучено да се свика Годишно Собрание на МАНД на ден 23.03.2018 г......
 
 
25.06.2016. - Почина археологот Киро Ангеловски

Почина археологот Киро Ангеловски,кустос-советник и долгогодишен деректор на Музејот во Неготино...
 
 
31.12.2015. - Среќни празници

Драги колеги,

претседателството на МАНД би сакало да Ви ја честита новата 2016 година и божиќните празници. Воедно сакаме да ви посакаме многу здравје и среќа, како и голем успех во археолошките истражувања.

Срдечен поздрав, Предстедателство на МАНД...
 
 
24.11.2015. - ЧЕТВРТОК 09.30 АПЕЛАЦИЈА СКОПЈЕ СИТЕ !!!!!

На 26.11.2015, Четврток, во 9 и 30 предпладне е првото рочиште по повод жалбата на нашите колеги и останатите осудени во пороцесот "Кражба во Музеј на Македонија" пред Апелациониот суд во Скопје. Убаво би било во знак на солидарност и чин на подршка да не има во што поголем број во салата и во судот. Па колеги драги, како што милуваме да си се обраќаме еден на друг, да ја покажеме нашата колегијалност и на дело.

ЧЕТВРТОК 9.30 АПЕЛАЦИЈА СКОПЈЕ СИТЕ !!!!!...
 
 
4.08.2015. - Комеморацијата за животот и делото на археологот д-р Драгиша Здравковски

Комеморацијата за животот и делото на археологот д-р Драгиша Здравковски ќе се одржи во на 05.08.2015. во 13:00 часот во кино салата на НУ Музеј на Македонија - Скопје...
 
 

 
© MAND 2005. All rights reserved. Powered by creative workshop